Волфрамовият карбид в бижутерията – модерните бижута

Волфрамовият карбид в бижутерията – модерните бижута

17 януари 2023
  • Сподели:

Волфрамът, известен още като Tungsten, е метал с красив сребрист цвят и изключителна здравина. Волфрамовият карбид (Tungsten Carbide) е съединение на волфрамови и въглеродни атоми, извлечено за пръв път около средата на 19 век. Първоначално е оценен поради изключителната издръжливост, устойчивост на корозия и надраскване, висока точка на топене (до 2870 ℃) и твърдост (около 9 по скалата на Моос, сравнима с тази на диаманта). Тези предимства му спечелват широко приложение в индустрията.

 

През 20 век неговата употреба в промишлеността става масова, но едва през новото хилядолетие волфрамовият карбид навлиза и в бижутерията. Този дебют става възможен благодарение на едно от качествата му, което го лансира и в производството за медицински нужди, а именно: не причинява алергични реакции!

Възможността естественият му сребрист цвят да бъде променен в производствена среда на черен, или златист го превръщат в съперник на традиционните за бижутерията метали като злато и сребро.

 

Първоначално от волфрамов карбид се произвеждат предимно по-масивни  и тежки мъжки бижута, но през последното десетилетие бижутерийните фабрики достигат все нови и нови висоти в усъвършенстването на своите модели. Появяват се по-фини и елегантни дамски колиета, пръстени, гривни и обеци, често в комбинация с камъни, бижутерийна керамика и дори злато.

 

Особено популярни сред бижутата от волфрамов карбид са тези, предназначени за гравиране. Тяхната повърхност, за разлика от тази на изделията от злато и сребро, не подлежи на надраскване и това ги прави на практика вечни.

Днес оригиналността и безспорните естетически качества на бижутата от волфрамов карбид ги нареждат на челни позиции в модните тенденции.