Св. Мъченица Валентина и Св. Валентин

Св. Мъченица Валентина и Св. Валентин

10 февруари 2023
  • Сподели:

На 10 февруари Българската православна църква почита Света мъченица Валентина. За нейния живот информацията е твърде оскъдна и засяга основно нейната мъченическа смърт. Живяла е в Палестинска Кесария при управлението на император Максимиан II Галерий, известен с жестоките си преследвания на християни. През 308г., все още девица, Св. Валентина е обвинена в непочитане на езическите богове и доведена на съд при управителя на Палестина Фирмилиан. За да докаже отказа си от християнството е отведена да направи жертвоприношение. Девойката смело отказва да се подчини, хвърля камък върху олтара и му обръща гръб. Следва присъда и мъченическа смърт. На 10 февруари православната църква почита и Св. свещеномъченик Харалампий, епископ в Магнезия, Мала Азия, известен като лечител, отказал да се отрече от християнството.

На 14 февруари  светът празнува Деня на Св. Валентин, макар Православната църква да го почита на 6 юли, а от официалния календар на Католическата църква да е отстранен през 1969г. поради не достатъчни доказателства. Липсват достатъчно исторически сведения за личността на Св. Валентин. Неговият романтичен образ е с легендарен характер.

В действителност няколко раннохристиянски светци носят името Валентин. Единият е римски свещеник, обезглавен около 269г. Вторият, живял по същото време, е епископ на Интерамна, известен с чудодейната си дарба да лекува. Споменат е и още един мъченик със същото име, но в Римската провинция Африка. Открити са две базилики от IV век свидетелстващи за култа към първите двама светци. Едната, на мястото, където според преданията е погребан Валентин Римлянин, а другата – над предполагаемия гроб на епископ Интерамски. В чест на двамата светци през 496г. Папа Геласий I постановява 14 февруари /денят на мъчителството на Св. Валентин/ за ден на Св. Валентин. В древноримската традиция този ден се свързва с култа към богинята на любовта Юнона и празниците в нейна чест, така наречените Луперкалии.

Романтичният ореол около образа на Св. Валентин започва да се изгражда през XIII – XIV век в Англия и Франция, където се разпространява легендата за тайните венчавки на войници, които той извършвал в разрез със забраната на император Клавдий II. Съгласно тази легенда Св. Валентин е романтична душа, която смята за свой дълг да помага на влюбените, което в резултат му коства живота. Когато императорът разбира за тайните венчавки, го осъжда на смърт. Образът придобива драматизъм с легенда, която разказва за любовта на Св. Валентин към дъщерята на тъмничаря и писмото, която й пише в нощта преди екзекуцията си.

Така през XIV  век в Англия на 14 февруари започват да се разменят любовни послания под формата на „валентинки“, традиция разпространила се с вековете по целия християнски свят. През XIX  век започва масовото производство на картички за Св. Валентин, а през втората половина на XX век в САЩ и други страни се въвежда и раздаването на подаръци като израз на любовни чувства. Най-популярни сред подаръците са червените рози и шоколадови изделия в червена опаковка във формата на сърце. През 80те години като традиционен подарък навлизат и бижутата. В днешно време символ на Празника на любовта са изображение на сърце, или Купидон с лък и стрели. Празникът добива все по-голяма масовост с навлизането на интернет и в днешно време за много хора е повод да изразят чувствата си, или просто да се позабавляват.