Ониксът - древен камък с магични и лечебни свойства

Ониксът - древен камък с магични и лечебни свойства

23 ноември 2022
  • Сподели:

Ониксът е разновидност на ахата с ивици с различна окраска. Названието на камъка идва от гръцката дума "onix" – „нокът”. В англо-американската и немската литература, думата „оникс” почти не се използва, тъй като този камък се разглежда само като разновидност на ахата. Дебелината на ивиците, формирали се под въздействието на температурни промени, варира от микрон до няколко милиметра.  Преливащите светлинни ефекти придават особена привлекателност на оникса и изработените от него изделия. Колкото са по-разнообразни и по-тънки ивиците на повърхността на камъка, толкова той е по-ценен. Древните шумери, египтяни и индуси са изработвали от черно-белите оникси очи за статуите. При това, камъка е бил обработван така, че на белия фон да изпъква черна „зеница. Оникси са украсявали и трона на легендарния цар Соломон.

 

Смята се, че ониксът способства натрупването на жизнена енергия, тъй като е способен да поглъща негативната такава. Също така ониксите помагат да се избавим от нерешителността и мнителността. Това е камък на уверените в себе си хора, умеещи да отстояват себе си. Пръстен с оникс предпазва собственика си от внезапна смърт. Тъмният оникс се препоръчва като амулет за родените под знака на Козирога. Подходящ e също за Телци, Раци, Водолеи и Везни. У ацтеките от доколумбова Америка, просветкащият зеленикаво-жълт оникс се е считал за свещен, в Древна Индия ониксът е бил символ на късмет.

 

Ониксът се използва при заболявания на нервната система и депресия. Помага при стрес, облекчава болката, подобрява емоционалното равновесие и самоконтрол. Повишава потентността, обостря слуха, подмладява и укрепва паметта. Литотерапевти съветват да се прилагат ивични оникси към възпалените места.

 

Месторождения на оникси съществуват в Алжир, Египет, Аржентина, Афганистан, Австралия, Бразилия, Мексико, Уругвай, Индия, Пакистан, САЩ.