Модни тенденции при бижутата Есен - Зима 2022-2023

Модни тенденции при бижутата Есен - Зима 2022-2023

5 декември 2022
  • Сподели:

Есента вече настъпи и е време да обърнем поглед към новия моден сезон. Какви бижута ни предлагат световните модни дизайнери?

 

Ако трябва да обобщим с две думи, то това е: Многослойни и едри. Да! Колкото повече, толкова по-добре! Максимализмът властва като основна модна тенденция. Многоредни или обемисти колиета, широки гривни, парти пръстени, висящи масивни или издължени обеци, екстравагантни брошки. Този моден сезон едрите детайли изпълват фантазията на бижутерите.

 

Материалите, на които залагат модните дизайнери за зимния сезон са кожа, пера, дърво, коноп, камъни, както скъпоценни, така полускъпоценни и синтетични, кристали, мъниста, пайети, перли и разбира се – металът, с неговите многобройни разновидности, който стои в основата на всичко. Благодарение на по-лекото си, в сравнение с благородните метали тегло, новите видове сплав са по-удобни и практични, и това ги прави предпочитани в дизайна на едри бижута, особено при обеците. Само внимавайте за съдържание на никел и олово – то е доказано нездравословно и може да предизвика алергични реакции. За чувствителната кожа, бижутата от стомана остават най-добрата алтернатива.

 

По отношение на цветовете тази есен бижутата са ярки и открояващи се. Червено, лилаво, оранжево, тюркоазено, синьо, зелено, черно и бяло, златисто и сребристо са сред най-актуалните цветове. Естествено, от първостепенно значение е умелото им съчетание. За дръзка и стилна визия дизайнерите комбинират два контрастни цвята. Контрастът между цвета на облеклото и бижутата е особено актуален. В това отношение не е забравена и вечната класика: черно и бяло.

 

Хитова тенденция са животинските мотиви, вдъхновени най-вече от АФРИКА. Зебри, леопарди, слонове, пуми, пауни и други техни побратими се разхождат по едрите бижута на модните подиуми, най-вече във вид на огърлици тип яка – най-новия тренд на сезона, но също така и като гривни, пръстени и дори обеци. Особено елегантно тези бижута се съчетават със зимните кожени палта и якета. Дизайнерите не се притесняват да декорират бижута от кожа с камъни и перли. Както и да добавят растителни мотиви.

 

Именно растителните мотиви, характерни за романтичния стил, остават като самостоятелна модна тенденция и през този сезон. Интересни модели в този стил ни предлагат Roberto Cavalli и Valentino. Също така запазват позиции и висулките във формата на всевъзможни насекоми, като пеперуди, водни кончета, пчелички и калинки, накацали по колиета, кривни и обеци.

 

Готическата тематика също така продължава да вдъхновява дизайнерите. Изображения на черепи и кръстове продължават да декорират гривни, колиета, висулки, обеци и пръстени.

 

На върха този сезон са също така ордените и пагоните и  висулки във формата на военен медал.

 

Етно стилът в своите различни варианти, така модерен през лятото, запазва позициите си и през есента. Масивни висулки-амулети и бужата в загатнат кънтри стилът. Екзотичните бижутата изпълнени в класически индийски стил.Своята популярност през този сезон възвръщат и камеите. 

 

Разнообразието на теми, форми, материали и цветове наистина е огромно, така че остава само да изберете подходящото за Вас бижу!