Медальоните за снимка – класическото сантиментално бижу

Медальоните за снимка – класическото сантиментално бижу

18 октомври 2023
  • Сподели:

 

Подарък за спомен или просто бижу с тайна, оригиналното колие, висулка или пръстен извървява дълъг път от първоначалното си предназначение до сантименталната му стойност.

Прародителят на днешния медальон за снимка всъщност е пръстен с тайно място за съхранение. Този вид бижута с двойна употреба са използвани още от средновековието, особено широко през епохата на Борджиите, известна със своите политически заговори и убийства. Именно в тайника на пръстена е съхранявана отровата, добавяна незабелязано в питието на жертвата.

Те са забранени през ХVI век, когато коварното им предназначение е разкрито. Именно тогава, като опит да бъдат заменени, възникват обемистите медальони, носени на врата. Съвсем скоро, обаче, този тип бижута придобиват сантиментално предназначение и стават особено популярни с настъпването на епохата на Романтизма в Европа. Тогава тяхната изящна изработка от скъпоценни камъни и благородни метали става от първостепенно значение, а тайникът вече се използва за съхранение на сведения за близки хора, обикновено загинали на фронта, кичур коса и други.

 С възникването на фотографията през XIX век, отварящият се медальон с място за съхранение се превръща в класически подарък за спомен. По неговата форма е можело лесно да се разбере каква снимка се пази вътре. Ако формата е кръгла или овална, в изящното бижу се крие снимка на близък роднина – майка, баща, брат. Ако медальонът е с форма на сърце, то снимката е на любимия човек.

В наши дни отварящите се медальони за снимка отново възраждат своята популярност. Те са сред предпочитаните подаръци за сантиментални и романтични поводи – годишнини от сватба, рождени дни, кръщенета и други. Освен със снимка, съвременните медальони се украсяват и с гравирани послания и символи. Имат изчистен съвременен дизайн и могат да се носят не само на колие, но и на ключодържател.

Все по-рядко се изработват от традиционните благородни метали. Поради тяхната масовост, за направата им се използват и небезопасни за здравето сплави, а потребителите следва да бъдат внимателни при избора си. Доказала своите безспорни предимства по отношение на устойчивост и хипоалергенни свойства, медицинската стомана остава най-подходящата достъпна алтернатива на златото и среброто.

Магазин Талита предлага на вашето внимание колекцията ни от медальони за снимки!