Какво представлява материалът стомана, клас 316 L?

Какво представлява материалът стомана, клас 316 L?

16 ноември 2022
  • Сподели:

Медицинската стомана в наши дни е най-модерният бижутериен материал. Обикновената стомана е съединение на желязо и въглерод. Така наречената „неръждаема стомана“ дължи своите антикорозионни свойства на високата концентрация (+12%) на хром. Благодарение на това, тя е устойчива на нагряване, излагане на слънце, удари, третиране с вода, сол и др., но също така притежава и хипоалергенни свойства. Това я прави предпочитан метал в производството на изделия за домакинството.

Най-високият клас неръждаема стомана е 316L. Тази стомана е известна като хирургическа или медицинска. За разлика от обикновената неръждаема стомана, висококачествената стомана, клас 316L съдържа още един елемент – молибден. Това я прави по-устойчива химически, особено в агресивна среда.

Медицинската стомана е абсолютно безвредна за човешкото здраве, не предизвиква алергични реакции, не отделя химически съединения, не корозира, не променя първоначалния си вид. Именно поради тези си качества, тя се използва в хирургията за производство на хирургически инструменти и импланти.  Тъй като този вид стомана не се окислява и не дразни кожата, през последните десетилетия от нея се изработват корпусите на часовниците с най-висок клас, както и модерна маркова бижутерия.

Уникалният дизайн и многообразието прави бижутата от стомана предпочитан избор за желаещите да подчертаят своята индивидуалност. Първоначално предпочитани в мъжката мода, през последното десетилетие бижутата от стомана са особено актуални и в дамската.  В разработването на своите бижута дизайнерите умело съчетават стоманата с дърво, камъни, кожа и каучук. Освен това, стоманата перфектно подчертава блясъка на прозрачния и черен цирконий.

Естетическите качества на бижутата от стомана, както и тяхната издържливост ги превръща в оригинален, ценен и желан подарък.