Денят на децата

Денят на децата

30 май 2023
  • Сподели:

Международният празник на децата се празнува днес в цял свят, но на различни дати в различните страни. В България датата е 1-ви юни, но не винаги е било така. Денят на детето се отбелязва у нас още от далечната 1927г. на 8-ми май. Традиционно се чества под патронажа на кралски особи - първоначално на княгиня Евдокия /сестра на цар Борис III/, а след това на царица Йоанна /съпруга на цар Борис III/.

Инициативата за обявяването на международен Ден на детето е дело на Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена в Женева през 1925г. Първо се реализира в САЩ и някои европейски страни, между които и България.

В средата на ХХ век Москва обявява 1-ви юни за Международен ден за защита на децата в СССР и нейният пример е последван от страните под нейно влияние, сред които отново България. И до днес един от най-светлите и весели празници в родината ни си остава 1ви юни.

Празникът се отбелязва традиционно с масови детски увеселения: концерти, фестивали, подаръци, много шум и забава. Всяко дете очаква с нетърпение своя подарък, а изборът в днешни дни е особено голям. Като започнем от играчки за най-малките малчугани и стигнем до електронните устройства за по-големите. Ако вашият избор се е спрял на бижу, можете да разгледате нашата секция с оригинални модели за деца.

Детските бижута в  Talitha Jewelry са най-грижливо подбрани - нежни, закачливи и цветни, изработени от медицинска стомана най-високо качество, което изключва всякаква проява на алергична реакция и гарантира тяхната безопасност.