Статии

                                                       
 
 
 
                                                           ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТЕМ БИЖУТАТА ОТ КЕРАМИКА?
  
 
 
 
Бижутата от керамика- титанов карбид (Titanium Carbide), макар и наричани керамични, нямат нищо общо с традиционните ръчно направени от глина бижута. Новият материал се налага все по-успешно в бижутерията през последните години и е предпочитан от водещи модни брандове поради уникалните си качества.
Бижутата от титанов карбид са елегантни и в същото време здрави. Могат да бъдат инкрустирани със скъпоценни камъни и злато, което дава възможност за различни стилови комбинации и ги издига до нивото на луксозната бижутерия. Основното им естетическо предимство е уникалният копринен блясък, който не се губи с времето. Могат да бъдат изработени във всички цветове. Изключително удобни са за носене поради това, че са невероятно гладки и леки, а също така и термоустойчиви.
Всички тези предимства керамичните бижута дължат на свойствата на титановия карбид. Той се използва в топлоизолацията на космическите совалки. Неговата твърдост се изчислява с 9 по скалата на Моос и може да се сравнява с тази на волфрамовия карбид и сапфира. По тази причина те не могат да бъдат надраскани и са устойчиви на петна.
И още нещо много важно: бижутата от титанов карбид не предизвикват алергични реакции!
 
 
 
                                                               БИЖУТА ЗА ОБОЗНАЧАВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ
 
 
В случаите на сериозни хронични заболявания, както и алергии, лекарите обикновено препоръчват на своите пациенти да носят със себе си, записана на видно място, информацията за тях. Тук на помощ идват бижутата с медицински знак и място за гравиране на необходимите лични данни. Те са най-бързият и ефикасен начин за предоставяне на животоспасяващата информация на първите притекли се да окажат помощ в критична ситуация.
Какви са предимствата на бижутата за обозначаване на заболявания/ бижута с медицински знак?
         Спасяват живот. В спешните случаи, когато пострадалият не е в състояние да говори, тези бижута предоставят необходимата информация вместо него. Ярко червеният медицински знак изобразен на бижуто привлича вниманието към тази информация. Едно кратко описание на основните медицински показатели може да предотврати евентуални лекарски грешки при диагностициране, както и прерастването на дребните инциденти в сериозни. Информацията, изписана на тях, дава възможност да се действа незабавно, което в много случаи спасява живота на пострадалия. Наличието на бижу с обозначена диагноза спестява едно излишно посещение до болницата за установяване на причината за инцидента.
         Абсолютно безвредни за здравето. Изработени са от медицинска стомана, клас 316L, която не предизвиква алергични реакции и е с доказани антикорозионни свойства. Не потъмнява, не ръждясва, не променя вида си дори в агресивна среда.
       Естетическият външен вид. Бижутата за обозначаване на заболявания са с модерен и стилен дизайн. Разнообразието на модели дава възможност всеки да избере подходящото за себе си бижу според своя личен стил. Най-популярни сред тях са гривните с медицински знак, както дамски, така и мъжки, изчистени и елегантни, с метална или силиконова каишка. Висулките с медицински знак също дават възможност за избор на дизайн и са подходящ вариант за хора, които не носят гривни.
За кого са предназначени бижутата за обозначаване на заболявания/ бижута с медицински знак/?
В действителност не е необходимо човек да страда от хронично заболяване, за да използва бижутата с медицински знак. Някои хора предвидливо гравират на тях кръвната група към която принадлежат, данните за онлайн достъп до изследвания, или просто контактна, или друга информация, която би помогнала при евентуален нещастен случай. Особено полезни са за деца със специални нужди, за участващи в клинични изследвания. И все пак при някои медицински диагнози и състояния бижутата с медицински знак са особено необходими и спасяващи живот. Някои от тях са:
         Алергии при храни, лекарства и насекоми
         Епилепсия
         Болест на Алцхаймер и други състояния, засягащи паметта
         Сърдечни заболявания и проблеми с кръвното налягане
         Астма и други пулмологични заболявания
         Бъбречна недостатъчност
         Риск от инсулт
         Анемия
         Синдром на Турет
         Онкологични заболявания
         Трансплантации
Независимо дали служат като превантивна мярка при конкретно заболяване, или евентуален нещастен случай, бижутата с медицински знак представляват едно естетично решение в ежедневието.
 
                         
 
  
                                                   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАТЕРИАЛЪТ СТОМАНА, КЛАС 316 L
 
 
Медицинската стомана в наши дни е най-модерният бижутериен материал. Обикновената стомана е съединение на желязо и въглерод. Така наречената „неръждаема стомана“ дължи своите антикорозионни свойства на високата концентрация (+12%) на хром. Благодарение на това, тя е устойчива на нагряване, излагане на слънце, удари, третиране с вода, сол и др., но също така притежава и хипоалергенни свойства. Това я прави предпочитан метал в производството на изделия за домакинството.
Най-високият клас неръждаема стомана е 316L. Тази стомана е известна като хирургическа или медицинска. За разлика от обикновената неръждаема стомана, висококачествената стомана, клас 316L съдържа още един елемент – молибден. Това я прави по-устойчива химически, особено в агресивна среда.
Медицинската стомана е абсолютно безвредна за човешкото здраве, не предизвиква алергични реакции, не отделя химически съединения, не корозира, не променя първоначалния си вид. Именно поради тези си качества, тя се използва в хирургията за производство на хирургически инструменти и импланти.  Тъй като този вид стомана не се окислява и не дразни кожата, през последните десетилетия от нея се изработват корпусите на часовниците с най-висок клас, както и модерна маркова бижутерия.
Уникалният дизайн и многообразието прави бижутата от стомана предпочитан избор за желаещите да подчертаят своята индивидуалност. Първоначално предпочитани в мъжката мода, през последното десетилетие бижутата от стомана са особено актуални и в дамската.  В разработването на своите бижута дизайнерите умело съчетават стоманата с дърво, камъни, кожа и каучук. Освен това, стоманата перфектно подчертава блясъка на прозрачния и черен цирконий.
Естетическите качества на бижутата от стомана, както и тяхната издържливост ги превръща в оригинален, ценен и желан подарък.
    
 
 
 
 
 
 
 
                                                   Модни тенденции при бижутата за сезон есен-зима 2015-2016
 
 
 
И тази година по модните подиуми дефилираха екстравагантните бижута. Различни по форма (с геометрични или флорални мотиви) и материал (метал, камъни, перли, мъниста, кожа, макраме, керамика и др.) бижутата могат да бъдат описани с три основни думи: ЕДРИ, АСИМЕТРИЧНИ, РЕТРО. Именно това са основните тенденции за сезон есен-зима 2015-2016.
 
При обеците на върха продължават да бъдат висящите, с различни дължини, в зависимост от формата на лицето. Остава актуална и асиметрията. Ако обичате да експериментирате можете да последвате най-новия хит и да украсите едното си ухо с едра висяща, а другото с мини обеца. Все пак внимавайте двете обеци да са в един стил. Все така моден и през този сезон остава и пиърсингът.
 
 
 
Като най-нова тенденция при украшенията за врата се очертава късото колие, прилепнало плътно по врата. Остава също така актуално и дългото колие. В зависимост от вашия стил можете да избирате между авангардните груби, усукани, асиметрични едри украшения, или по-класическите в ретро стил. Модерни са също така и комбинациите от няколко верижки едновременно, както и колиетата с имена. Онлайн магазин за бижута и подаръци Talitha Jewelry ви дава възможност да комбинирате и двете тенденции с нежни и обемни форми едновременно.
 
 
 
Едрите, ярки и ефектни гривни с нестандартни форми продължават да бъдат един от основните акценти. Същото се отнася и за пръстените, от които спокойно можете да носите по няколко наведнъж. Остават актуални и гривните с висулки.
 
 
 
  
 
Като един от най-практичните и естетични метали за изработка на бижута продължава да доминира медицинската стомана. От тази благородна хипоалергенна сплав вече се произвеждат и елементи за бижута DIY, чиято употреба гарантира избягването на алергични реакции и по-дългия живот на ръчно изработените бижута. Тези елементи вече са част от асoртимента на Talitha Jewelry.
 
Все по-голяма популярност, особено сред мъжките бижута, придобива и карбонът, познат още като въглеродно влакно. Високата си репутация запазват и изделията от волфрамов карбид. Като цвят сред металните бижута и тази година се налагат месинговият и бронзовият.
 
 
 
Следва да се отбележи и една нова тенденция, набираща все по-голяма популярност – гравираните с лично послaние бижута, които не само дават възможност да изразите чувствата си, но и са добър начин да придадете на своя стил дискретна индивидуалност. Богат избор на бижута за гравиране можете да откриете в Talitha Jewelry, където вече трета година се предлага и услугата лазерно гравиране.
 
Това са накратко оснвните модни тенденции при бижутата за предстоящия сезон.
 
Колкото по-нестандартни, толкова по-модерни!
 
 
 
 
 
                                               Ониксът - древен камък с магични и лечебни свойства
 
   
 
Ониксът е разновидност на ахата с ивици с различна окраска. Названието на камъка идва от гръцката дума "onix" – „нокът”. В англо-американската и немската литература, думата „оникс” почти не се използва, тъй като този камък се разглежда само като разновидност на ахата. Дебелината на ивиците, формирали се под въздействието на температурни промени, варира от микрон до няколко милиметра.  Преливащите светлинни ефекти придават особена привлекателност на оникса и изработените от него изделия. Колкото са по-разнообразни и по-тънки ивиците на повърхността на камъка, толкова той е по-ценен. Древните шумери, египтяни и индуси са изработвали от черно-белите оникси очи за статуите. При това, камъка е бил обработван така, че на белия фон да изпъква черна „зеница. Оникси са украсявали и трона на легендарния цар Соломон.
 
 
 
Смята се, че ониксът способства натрупването на жизнена енергия, тъй като е способен да поглъща негативната такава. Също така ониксите помагат да се избавим от нерешителността и мнителността. Това е камък на уверените в себе си хора, умеещи да отстояват себе си. Пръстен с оникс предпазва собственика си от внезапна смърт. Тъмният оникс се препоръчва като амулет за родените под знака на Козирога. Подходящ e също за Телци, Раци, Водолеи и Везни. У ацтеките от доколумбова Америка, просветкащият зеленикаво-жълт оникс се е считал за свещен, в Древна Индия ониксът е бил символ на късмет.
 
 
 
Ониксът се използва при заболявания на нервната система и депресия. Помага при стрес, облекчава болката, подобрява емоционалното равновесие и самоконтрол. Повишава потентността, обостря слуха, подмладява и укрепва паметта. Литотерапевти съветват да се прилагат ивични оникси към възпалените места.
 
 
 
Месторождения на оникси съществуват в Алжир, Египет, Аржентина, Афганистан, Австралия, Бразилия, Мексико, Уругвай, Индия, Пакистан, САЩ.
 
    
 
 
 
       
 
                                  
 
                                                            2014- ГОДИНАТА НА ДЪРВЕНИЯ КОН
 
 
 
На 31-ви януари в Китай посрещат Новата 2014-та година. Какво ни вещае годината на Дървения Кон?
 
Според древна легенда, Буда поканил всички животни при него на Нова Година. Явили се, обаче, само дванадесет: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и глиган. В знак на признателност за предаността им, Буда нарекъл по една година за всяко от тези животни. От тогава, хората, родени в една година носят черти, характерни за съответното животно - закрилник. Картината допълват петте елемента – метал, вода, дърво, огън и земя.
 
Годината на Дървения Кон започва на 31-ви януари 2014 година и завършва на 18 февруари 2015 година. Символ на благородство, романтика, лидерство и честност, Дървеният Кон ще възцари мир и спокойствие на земята. Това ще бъде годината на разума и развитието на науката. Откривател с неспокоен дух, Конят покровителства творческите личности и изобретатели, така че през тази година светът ще признае постиженията им. Ще бъдат направени много научни открития, които бързо ще навлязат в ежедневието и ще подобрят бита.
 
Фин и изискан, Дървеният Кон ще скрие всичко грубо, грозно и вулгарно от света. Добрият тон и разбирателството ще изместят лъжата в политиката. Успех ще имат бизнесмените честни и прецизни в работата си.
 
Особено грижовен към семейството си и изключително предан партньор, Дървеният Кон ще покровителства новите семейни двойки и затова сключилите брак през тази година ще имат стабилно семейство, в което всеки е съпричастен и верен на любимия човек. Търсещите любовта имат всички шансове за успех, както и желаещите да увеличат семейството си.
 
Изключително отзивчив, Дървеният Кон ще помогне на всеки в беда, затова през тази година човечеството ще положи усилия да прояви големи грижи към слабите и нуждаещите се. Затова 2014 година да бъде година на реализирането на замисли и идеи в полза на обществото, свързани с по-високи идеали. Очаква се израстване и възвисяване на човешкия род. 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                              КАРБОНЪТ- ВЪГЛЕРОДНОТО ВЛАКНО
 
 
 
 
 Карбонът всъщност е химичният елемент Carboneum, или Въглерод. Названието му произхожда от литинското "carbo" – въглища. Днес английското "Сarbon" се използва в разговорния език в цял свят за означаване на революционен материал с все по-широка употреба – въглеродното влакно.
 
 Химичният елемент въглерод има няколко алотропни форми, от които най-известните са графит, диамант и аморфен въглерод. Наличието на въглерод в земната кора, резултат от геологичните процеси развиващи се преди 360—286 млн. години, го нареждат на 15-о място сред срещащите се в нея елементи, а наличието му във Вселената (като маса) го подрежда на четвърто място след водорода, хелия и кислорода. Той се среща във всички живи организми, а в човешкото тяло той е на второ място след кислорода по маса (около 18,5%). Това му изобилие в природата, заедно с разнообразието от органични съединения и тяхната необичайна способност да образуват полимери при температурите, най-често срещани на Земята, правят този химически елемент основа на живота.
 
 Днес карбонът се ползва с изключителна популярност. Изделията от така начерените карбонови нишки – въглеродното влакно - са с широко приложение. Работата по създаването на въглеродното влакно започва в средата на миналия век за космически цели. За пръв път този революционен материал е използван от НАСА при построяването на космически кораби, след което започва да се прилага и за военни цели, като например направата на шлемове за армията. През 1967г. в ограничено количество и под контрола на държавата въглеродното влакно пуснато в свободна продажба в Англия. След като през 1981г Джон Бернард използва карбоновите нишки при направата на монокок за F1 за McLaren MP4, карбонът навлиза с триумф в автомобилната индустрия.
 
 Основните предимствата на карбона се състоят в това, че е лек (с 40% по-лек от стоманата и с 20% по-лек от алуминия), а в същото време е с по-добри технически показатели от най-високите класове стомана и издържа на температура от 1600 С. Допълнително предимство се явява красивият му виншен вид. Манията по карбона води дори до разпространението на негови имитации, тъй като сложната технология на производство определя и високата му цена.
 
 Естетическият ефект от комбинацията между специфичния отблясък и плетка подтикват известни дизайнери в света на модата да го използват в работата си. Като резултат изделията с карбонови нишки се превръщат в абсолютен хит и днес този материал вече е известен като най-новата мода не само при дрехите и аксесоарите, но и в бижутерията.
 
 
 
 
 
                                            Модни тенденции при бижутата Есен - Зима 2012-2013
 
 
 
 
Есента вече настъпи и е време да обърнем поглед към новия моден сезон. Какви бижута ни предлагат световните модни дизайнери?
Ако трябва да обобщим с една дума, то това е: ЕДРИ. Да! Колкото по-едри, толкова по-добре! Максимализмът властва като основна модна тенденция. Многоредни или обемисти колиета, широки гривни, парти пръстени, висящи масивни или издължени обеци, екстравагантни брошки. Този моден сезон едрите детайли изпълват фантазията на бижутерите.
 
Материалите, на които залагат модните дизайнери за зимния сезон са кожа, пера, дърво, коноп, камъни, както скъпоценни, така полускъпоценни и синтетични, кристали, мъниста, пайети, перли и разбира се – металът, с неговите многобройни разновидности, който стои в основата на всичко. Благодарение на по-лекото си, в сравнение с благородните метали тегло, новите видове сплав са по-удобни и практични, и това ги прави предпочитани в дизайна на едри бижута, особено при обеците. Само внимавайте за съдържание на никел и олово – то е доказано нездравословно и може да предизвика алергични реакции. За чувствителната кожа, бижутата от стомана остават най-добрата алтернатива.
 
По отношение на цветовете тази есен бижутата са ярки и открояващи се. Червено, лилаво, оранжево, тюркоазено, синьо, зелено, черно и бяло, златисто и сребристо са сред най-актуалните цветове. Естествено, от първостепенно значение е умелото им съчетание. За дръзка и стилна визия дизайнерите комбинират два контрастни цвята. Контрастът между цвета на облеклото и бижутата е особено актуален. В това отношение не е забравена и вечната класика: черно и бяло.
 
А ето и някои от хитовите в тематично отношение тенденции:
 
На първо място са бижутата, вдъхновени от китайския зодиакален календар. 2012 година е под знака на ДРАКОНА, затова все още са актуални всякакви вариации загатващи лика на митичното животно. За новия моден сезон, обаче, моделиерите залагат на следващия зодиакален знак. 2013 година е под крилото на ВОДНАТА ЗМИЯ. Затова змийските мотиви властват като последен хит, особено при пръстените и гривните. Стилизирани змии и крокодили, много злато и тюркоаз изпълват колекцията на Anna Dello Russo.
През новия сезон комбинацията на златист и сребрист метал с естествени или синтетични камъни е продиктувана изцяло от символиката на зодиакалния знак: благосъстояние  и стабилност, характерни за това древно животно. Най – предпочитани цветове при камъните са синьо, зелено, червено, бяло, жълто - кафяво и летният хит – тюркоазено.
 
Друга хитова тенденция са животинските мотиви, вдъхновени най-вече от АФРИКА. Зебри, леопарди, слонове, пуми, пауни и други техни побратими се разхождат по едрите бижута на модните подиуми, най-вече във вид на огърлици тип яка – най-новия тренд на сезона, но също така и като гривни, пръстени и дори обеци. Особено елегантно тези бижута се съчетават със зимните кожени палта и якета. Дизайнерите не се притесняват да декорират бижута от кожа с камъни и перли. Както и да добавят растителни мотиви.
 
Именно растителните мотиви, характерни за романтичния стил, остават като самостоятелна модна тенденция и през този сезон. Интересни модели в този стил ни предлагат Roberto Cavalli и Valentino. Също така запазват позиции и висулките във формата на всевъзможни насекоми, като пеперуди, водни кончета, пчелички и калинки, накацали по колиета, кривни и обеци.
 
Готическата тематика също така продължава да вдъхновява дизайнерите. Изображения на черепи и кръстове продължават да декорират гривни, колиета, висулки, обеци и пръстени. Присъствието им се усеща осезаемо в колекциите на Alexander McQueen и Pamela Love.
 
На върха този сезон са също така ордените и пагоните. Тематиката печели особена популярност при Yves Saint Laurent, Mallarino и Eddie Borgo и други дизайнери. Колиета и висулки с ордени се срещат в изобилие при Oscar de la Renta и Roberto Cavalli, Ashley Pittma предлага обеци и пръстени, декорирани с ордени, а Stella McCartney – висулка във формата на военен медал.
 
Етно стилът в своите различни варианти, така модерен през лятото, запазва позициите си и през есента. Масивни висулки-амулети се срещат при Aurelie Bidermann, а при Isabel Marant е загатнат кънтри стилът. Екзотичните бижутата от колекцията на Chanel Bombay са изпълнени в класически индийски стил.
 
Своята популярност през този сезон възвръщат и камеите. Те присъстват самостоятелно в своя класически вариант в колекцията на Lanvin. А като оригинален детайл се срещат в колекциите на MiuMiu и Amadeo.  
 
Разнообразието на теми, форми, материали и цветове наистина е огромно, така че остава само да изберете подходящото за Вас бижу!